Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Εθνική Επέτειος


Πάει, πέρασε κι αυτή η εθνική γιορτή. Μαζέψτε τα σημαιάκια από τα μπαλκόνια σας μέχρι την επόμενη. Καλέ δε χρειάζεται να περιμένετε μέχρι του χρόνου, έχουμε δύο. Ναι είναι αυτές οι δύο γιορτές που μπερδεύει η αστοιχείωτη μαθητιώσα νεολαία.

Δεν έχετε δει εκείνο το ευφάνταστο ρεπορτάζ που επαναλαμβάνεται κάθε 28 του Οκτώβρη; Στέλνουν ένα δόλιο άνθρωπο χωρίς πρόσωπο αλλά με μικρόφωνο σε σχολεία και παρελάσεις να ρωτάει «τι γιορτάζουμε σήμερα». Για μεγαλύτερη επιτυχία μπορεί να πάει και στις καφετέριες κοντά σε σχολεία. Γιατί όσο να ‘ναι, με τον καφέ ανά χείρας «γράφει» αλλιώς το θέμα. Κατά φοβερή σύμπτωση ένα τεράστιο ποσοστό των νεαρών ερωτηθέντων απαντάει κάτι ασυνάρτητο και ασύντακτο που περιλαμβάνει τη λέξη «Τούρκοι». Πάντα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, το λεγόμενο ποδοσφαιρικό: «νικήσαμε», «επαναστατήσαμε», «πολεμήσαμε».

Και αφού ολοκληρωθεί το πρωτότυπο βίντεο, κορυφώνεται η ηδονή του μορφωμένου παρουσιαστή, ο οποίος φοράει το πιο απαξιωτικό του βλέμμα-τς-τς και περνάει αγέρωχος στο επόμενο θέμα που είναι το μήκος της φούστας στις παρελάσεις. Κι επειδή είσαι έξυπνος τηλεθεατής καταλαβαίνεις ότι ουσιαστικά έχουμε μείνει στο ίδιο θέμα-τς-τς.Θα σου τα πει καλύτερα ο παπάς που θα έχουμε σε λίγο στο πάνελ μας.

Το βίντεο με τους ουρανοκατέβατους πιτσιρικάδες δεν καταδεικνύει μόνο την αμάθεια και την αμορφωσιά της νεολαίας, γιατί τότε θα αρκούσε να βγούμε στους δρόμους με τις καρτέλες του τρίβιαλ περσούτ. Και δεν καταγγέλλει μόνο το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί τότε θα αρκούσε να ρίξουμε μια ματιά στα σχολικά κτίρια και στα βιβλία. Η εθνική επέτειος δεν είναι ένα τυχαίο τεστ.

Τα παιδιά της Ελλάδος (παιδιά) δεν γνωρίζουν την ιστορία μας (κρατάμε πάντα τον ποδοσφαιρικό πληθυντικό). Αδιαφορούν για την κληρονομιά μας. Απομακρύνονται από τα ιδεώδη μας. Και τι ταιριάζει γάντι με τις αξίες και τις παραδόσεις; Το βρήκες. Το ήθος, η ευπρέπεια. Κοίτα την κοπελιά που παρελαύνει με το φουστάκι και τους κοθόρνους. Μωρέ σα δεν ντρέπεται. Τίποτα δε σέβεται. Ρίξε και κάνα δυο βουλευτές να τσιρίζουν παιάνες (ξέρεις εσύ). Και μην ξεχάσεις να στείλεις κάμερα στα σχολεία με τους αλλοδαπούς σημαιοφόρους.

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Και το ίδιο συμπέρασμα. Πού πάμε χωρίς εθνική συνείδηση; Να σας πω όμως κάτι κύριε με το μικρόφωνο; Τα τελευταία χρόνια το μάθημά σας πιάνει τόπο. Στην επόμενη εθνική γιορτή να μην πάτε για ρεπορτάζ στα σχολεία αλλά σε άλλα στέκια. Εκεί θα βρείτε νέους να ξεχειλίζουν από υποτιθέμενο «πατριωτισμό». Αυτόν που με τρομάζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου