Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Θεραπεία με αγάπη


«Μα είχες ήδη ένα ολόιδιο!» Ήταν το πιο ανόητο σχόλιο που μπορούσες να κάνεις στη φίλη σου που μόλις επέστρεψε από τα μαγαζιά και σου αποκάλυψε περιχαρής το περιεχόμενο μιας από τις τσάντες που κουβαλούσε. Ναι έχει ένα παρόμοιο ζευγάρι παπούτσια. Όχι ολόιδιο. Εντάξει μοιάζει αρκετά. Ίσως να μην το έχει φορέσει και ποτέ. Όμως είσαι πολύ μακριά από την ουσία του θέματος.

Το καινούργιο ζευγάρι είναι το υποκατάστατο. Και δεν εννοώ του παλιού. Κοίτα τις σακούλες. Όχι στα χέρια της. Στα μάτια της. Υποφέρει. Κάθε πακέτο αντιστοιχεί σ’ ένα χιλιοστό αληθινού χαμόγελου.

Θα μου πεις βέβαια, τόσος λόγος έχει γίνει για το shopping therapy και την κατάθλιψη που κρύβεται πίσω από αυτό, που αντί για τις μικρές καραμέλες δίπλα στις ταμιακές μηχανές θα ‘πρεπε να βάζουν καλαθάκια με πρόζακ. Και μόλις θα έχεις ξεστομίσει μια καλή ιδέα.

«Αγάπησε τον εαυτό σου». Να μια ατάκα που φοριέται σε κάθε περίπτωση που φαίνεται να μην είναι ιδανική (δηλαδή σε κάθε περίπτωση σκέτο). Μια συμβουλή που κολλάει παντού: σ’ έναν ήπιο εκνευρισμό, σ’ έναν αναστεναγμό, αλλά και στα πρόθυρα της ψυχικής κατάρρευσης.

Από κάπου θα ξεφυτρώνει ο αυτόκλητος ψυχολόγος με την κλισεδιάρικη συνταγή. «Αγάπησε τον εαυτό σου». Και πλήθος ακόμα παροτρύνσεων που καταλήγουν στον «εαυτό σου», να τον φροντίσεις, να τον εκτιμήσεις, να πιστέψεις σ’ αυτόν, να του δώσεις ευκαιρίες, χαρές, συγγνώμες.

Και θα ρωτήσεις τώρα: τι σχέση έχει ο εαυτός-κατοικίδιο με την εξόρμηση σε οτιδήποτε έχει βιτρίνα και καρτελάκια με αριθμούς (η ορμή μεγεθύνεται εντυπωσιακά όταν στα καρτελάκια υπάρχει και δεύτερος αριθμός, σβησμένος).

Λυπάμαι για την ερώτηση, νόμιζα ότι υπήρχε μια επικοινωνία μεταξύ μας.

Μα είναι προφανές: Ακόμα κι αν δεν έχεις καμία όρεξη για πάρτι, ο εαυτός σου, αυτό το χαϊδεμένο ζωύφιο, θέλει να πας να του αγοράσεις καπελάκι-χωνάκι. Θα τον κάνεις να νιώσει καλά θες δε θες. Δεν μπορείς να σκεφτείς τον τρόπο; Μα είναι απλό. Στην είσοδο θα βρεις έναν κατάλογο με αυτά που κάνουν ευτυχισμένο έναν άντρα και τ’ άλλα που κάνουν ευτυχισμένη μια γυναίκα (για τα παιδιά υπάρχουν οι παιδικές χαρές- το λέει κι η λέξη). Ξέρω, έχεις και πιο προσωπικές ανάγκες, αλλά επειδή είσαι αρκετά μπερδεμένος, βολέψου προς το παρόν με την έτοιμη λίστα.

Λοιπόν, μισό να σε βοηθήσω. Αν είσαι γυναίκα είναι πιο εύκολο. Ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, κοσμήματα, αξεσουάρ. Ψάξε λοιπόν στα περιεχόμενα όπου λέει «θεά».
Οι άντρες επικεντρωθείτε στην κατηγορία «δύναμη». Το νου σας, η μισή ευτυχία είναι το αυτοκίνητο (οποιοδήποτε πρόσθετο μεταφορικό μέσο δίνει χαρούμενους πόντους). Από κει και πέρα συμπληρώνετε με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μαραφέτι επιτάσσουν οι καιροί.

Ακολουθώντας λοιπόν το δικό μας κατάλογο εξασφαλίζεις το βλέμμα που θες από τους άλλους λαμπερούς εαυτούς (που επίσης αγαπιούνται από τον ιδιοκτήτη τους). Και μέσα σε αυτά τα βλέμματα των άλλων, τα θαμπωμένα, θα βρεις κάτι όλο στρασάκια -έστω ότι είναι η ευτυχία σου- κι έτσι θα θεραπευτείς (τουλάχιστον για όλη τη σεζόν και σίγουρα μέχρι να βγουν τα νέα μοντέλα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου