Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Στούς αγρούς, στους αγρούς


Είσαι μόνος; Ψάχνεις; Αν είσαι και αγρότης μπορεί αυτή η χρονιά να είναι η τυχερή σου. Μιλάμε βέβαια για την τηλεοπτική χρονιά, που δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα αρκαδικά τοπία, κυρίως όταν συνδυάζονται με αγνά αγόρια της υπαίθρου προσηλωμένα στη φύση. Και όπου φύση βλέπε ειλικρίνεια, αφοσίωση, αγάπη και φροντίδα.

Καημένη κοπέλα της πόλης. Ξέρω τι σκέφτεσαι όταν γυρνάς απ’ τα μπαρ και τα ξενύχτια. Βλέπω την απογοήτευση στα κουρασμένα σου μάτια, μετά από μία ακόμα συφοριασμένη προσπάθεια να συναντήσεις τον πρίγκιπα για να τον κάνεις οικογενειάρχη. Σε νιώθω. Διαβάζω τη σκέψη σου: οι άντρες είναι γουρούνια. Καλά το πας. Κράτα στο μυαλό σου τα γουρούνια. Αλλά τα άλλα, τ αληθινά. Που είναι ροζ, σαν τα όνειρά σου.

Μέχρι πρότινος έψαχνες κάποιον με λεφτά να φαν κι οι κότες. Τώρα τι να τα κάνεις; Αφού σου προσφέρεται ολόκληρο κοτέτσι. Άκου τη λαμπερή παρουσιάστρια-προξενήτρα των αγρών. Εκείνη ξέρει. Έχει χορτάσει την ψευτιά του φανταχτερού κόσμου της τηλεόρασης. Μόνο που πρόλαβε να παντρευτεί τραγουδιστή. Είναι η γλυκιά φίλη που θα ήθελες να έχεις. Λέει ότι «ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ολόκληρητην Ελλάδα για να συναντήσει ευαίσθητους, γοητευτικούς, ειλικρινείς άντρες που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο». Το ‘κανε για σένα καλή μου.

Και τι όμορφα που η κοινωνική προσφορά συναντά το ντοκιμαντέρ. Θάλασσες, βουνά, λιβάδια και ζωντανά να μουγκανίζουν στις στάνες και στα κατσάβραχα. Πλάνα που πλημμυρίζουν ηρεμία και κοπριά. Εκεί που ο χωματόδρομος καταργεί τη γόβα και η φύση νικάει την προσποίηση.

Μην γκρινιάζεις. Εντάξει, είδες κι έπαθες να μάθεις ποιοι είναι οι «μετροσέξουαλ» και να συνηθίσεις να σ’ αρέσουν. Να τα ξεχάσεις όλα. Ούτως ή άλλως προκοπή δεν θα βλεπες από δαύτους. Τώρα προσανατολίσου στον «ρετροσέξουαλ». Ώρα να λατρέψεις την αδιάκριτη γοητεία του.

Και πρόσεχε μη σου ξεφύγει κάνα τσαλίμι απ’ αυτά τα πρόστυχα της πόλης. Εδώ είναι αλλιώς. Θα είσαι σεμνή και μαζεμένη. Και γλυκιά σαν την παρουσιάστρια. Έτσι μπράβο, να χαμογελάς. Όχι με νόημα ντε, χωρίς. Κι οι αμαρτίες του παρελθόντος να μείνουν μεταξύ μας. Και μη δίνεις δικαιώματα να λένε.

Εσύ κοπελιά που βγάζεις γλώσσα και μου λες για το χωριό σου. Μα δεν έχεις καταλάβει; Η τηλεοπτική ύπαιθρος ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Σα να βαφτίζω θάλασσα τη γυάλα του ψαριού μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου